ACTUALITATE

Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia

Last Updated on iunie 11, 2024 by Erceanu Ileana

Reprezentanții MAE a emis o atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia, unde se așteaptă un val de caniculă și un risc ridicat de incendii. Grecia se pregătește pentru temperaturi extreme și condiții periculoase.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care intenționează să viziteze Grecia, întrucât țara se pregătește să întâmpine primul val de caniculă din acest an.

Potrivit capital.ro, Ministrul pentru crize climatice și protecție civilă din Grecia, Vassilis Kikilias, a anunțat că valul de căldură va începe de marți, atingând apogeul miercuri și joi. Temperaturile sunt prognozate să ajungă până la 42 de grade Celsius în centrul țării, iar în Atena se estimează că joi vor fi înregistrate 38 de grade Celsius. Conform Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC), temperaturile în creștere din cauza emisiilor de combustibili fosili prelungesc sezonul incendiilor și extind suprafața afectată de flăcări.

Măsuri de precauție pentru cetățenii români

Românii care și-au planificat o vacanță în Grecia sunt sfătuiți de MAE să fie informați cu privire la riscurile de incendii și să respecte măsurile de siguranță recomandate de autoritățile elene. În caz de necesitate, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). De asemenea, pentru situații de urgență, aceștia pot apela telefoanele de urgență ale Ambasadei României la Atena (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Introducerea taxei de climă pentru turiști

În contextul eforturilor de reconstrucție în urma incendiilor forestiere și inundațiilor severe din ultimii ani, Grecia a introdus recent o taxă de climă pentru turiști. Această măsură are scopul de a aduce venituri suplimentare pentru guvern și de a sprijini refacerea infrastructurii și a zonelor afectate. Principalul motiv pentru introducerea acestei taxe este sprijinirea eforturilor de reconstrucție și refacere a zonelor afectate de dezastre naturale. Veniturile generate din această taxă vor contribui la fondurile necesare pentru restabilirea și îmbunătățirea infrastructurii turistice și de mediu.

Noi reguli pentru turiștii care ajung în Grecia

Liderii din Grecia au luat o decizie importantă pentru a regla accesul și a limita supraaglomerarea pe malurile sale de-a lungul mării Mediteraneene. Astfel că, o nouă lege adoptată de autoritățile elene impune reguli stricte pentru ocuparea plajelor cu șezlonguri și umbrele, sperând să creeze un mediu mai deschis și mai accesibil pentru turiști.

Potrivit noilor modificări aduse legilor elene, doar 30% din suprafața fiecărei plaje poate fi ocupată de șezlonguri, în timp ce restul trebuie să rămână liber și gratuit pentru turiștii care doresc să stea pe prosopul propriu sub soarele grecesc. Această mișcare vine în contextul unei preocupări crescânde legate de supraaglomerarea plajelor, care a fost observată mai ales în ultimii ani, însoțită de nemulțumiri și proteste din partea localnicilor și turiștilor. Românii care călătoresc în Grecia în această perioadă trebuie să fie conștienți de riscurile ridicate de incendii și să ia măsuri de precauție adecvate. De asemenea, introducerea noii taxe de climă este un pas important în eforturile de refacere a Greciei în urma dezastrelor naturale, dar ar putea avea un impact asupra fluxului de turiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button