SOCIAL

Ce ce întâmplă cu pensiile românilor după recalculare

Last Updated on iunie 11, 2024 by Erceanu Ileana

Începând cu luna septembrie, seniorii din România vor primi pensii majorate.

Calculele legate de sumele acordate beneficiarilor au fost încheiate deja, iar deciziile urmează să ajungă la aceștia. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, susține că schimbarea din toamnă nu va rezolva toate inechitățile din sistem.

Reprezentatul „Alma Mater” susține că majorarea asumată de Guvern nu va elimina toate inechitățile din sistem. În plus, acesta a precizat că o parte dintre beneficiari vor fi nemulțumiți.

Până în prezent, 99% dintre dosarele de pensii au fost deja verificate de angajații Casei Naționale de Pensii. Astfel, românii vor primi acasă deciziile cu sumele obținute.

După aplicarea noii legi, cei care au fost dezavantajați din cauza indicelui de corecție mic sau a stagiului complet de cotizare vor avea creșteri importante. Însă veniturile mai mari  sunt doar pentru o parte dintre beneficiari. Președintele Federației Naționale Sindicale susține că pensionarii dezavantajați de indicele de corecție mic vor beneficia de majorări. În schimb, persoanele care primesc pensii mari nu vor primi bani în plus.

„Vă pot da exemplu de oameni care au astăzi 4.600 de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți au același număr de puncte, deci ar trebui să aibă aceeași pensie.  Păi, sunt supărați cei care au 7.500 și care stau pe loc, dar să știți că mai există și cu 8.200, am aflat eu, care are același punctaj și trebuie să stea și el pe loc”, a explicat acesta.

„Pensiile de 4.600 de lei vor ajunge la 6.300 de lei. De asemenea, după recalculare, cei care primesc acum 6.000 de lei vor ajunge la 6.300 de lei. În schimb, beneficiarii care primesc lunar de la stat suma de 7.500 de lei vor nu vor primi niciun ban în plus. Din păcate sunt printre ei și oameni care au pensia minimă, chiar foarte mulți care au punctaj foarte mic, au număr de puncte puține, mă refer aici la cei până în 1.281 lei. Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare 100% pentru că au avut ani mulți de muncă și intervine acea suplimentare pe criterii de stabilitate, dar cei care sunt pe aici care au vreo 450 lei, potrivit contribuției lor, dar primesc 1.281 de lei, pe aceștia nu-i mai scoate nimeni de aici o perioadă pentru că au și ani puțini de muncă.”, a explicat Președintele Federației Naționale Sindicale, Alma Mater.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button