Economic

Băncile ar putea fi obligate să înăsprească condițiile de creditare

Last Updated on octombrie 25, 2022 by Erceanu Ileana

Este alertă în privința creditelor imobiliare în plină explozie a ratelor! Băncile ar putea fi obligate să înăsprească condițiile de creditare și să majoreze rezervele de capital, adică să aibă mai mulți bani pentru situații de urgență.

 Între timp, un anunț vine chiar de la consilierul guvernatorului BNR: indicele ROBOR ar trebui scos din calculul creditelor, transmite Realitatea.net. 

Experții susțin că băncile trebuie să fie pregătite în acest moment pentru orice șcenariu. În următoarea perioadă, cele mai importante bănci din țara noastră vor majora rezervele de capital, iar acest lucru înseamnă că băncile vor avea mai mulți bani în conturi. Vorbim despre bani suplimentari, pe care îi pot folosi în cazul unor situații de urgență. 

În următoare perioadă se vor înăspri condițiile de creditare, ceea ce înseamnă că românilor le va fi din ce în ce mai greu să facă un credit la bancă. Totul vine în condițiile în care, față de anul trecut, ratele s-au dublat, iar ROBOR la 3 luni a atins o valoare istorică: 8,19%.

Referitor la ROBOR, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că acest indice ar trebui scos din calculul ratelor, și asta pentru că – în acest moment – băncile se împrumută între ele la dobânzi foarte mari din cauza acestui indice, fapt ce îi afectează pe români. 

În următoarea perioadă, românii vor plăti rate mai mari pentru că și acest indice se va dubla, asta după ce a ajuns deja la 4%. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button