ACTUALITATE

Cardul național de sănătate, în format digital, în aplicația unică a statului

Last Updated on mai 10, 2024 by Erceanu Ileana

Ministrul Digitalizării, spune că sunt costuri incomparabil mai mici decât emiterea fizică  a cardurilor.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a susținut joi la Guvern că sunt discuții pentru ca românii să poată accesa în format digital de pe telefon, tableta sau laptop și documente de identitate ori cardul național de sănătate în viitoarea aplicație unică a statului.

 Ministrul a spus că a solicitat firmei care va implementa aplicația unică a statului ca primele servicii publice electronice să fie disponibile la începutul anului 2025.

„Ce mă interesează este ca în aplicația unică a statului pe care o dezvoltam la ministerul nostru să ajungem ca, pe lângă documentele de identitate – permis, buletin, pasaport să avem și cardul de sănătate pentru că este un document foarte folosit de către oameni. La nivel de discutie cu echipa care lucrează la aplicația unică a statului am luat în calcul inclusiv crearea în format digital a acestui tip de card de sănătate pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim de emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a nu crea nevoia de noi investiții în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive. Să existe un cod QR care să poată să fie scanat prin aceeași aplicație pe care s-o aibă medicii pe telefon pentru a simplifica mult mai mult lucrurile”, a declarat ministrul Digitalizării.

„În mod normal, noi am semnat contractul pentru execuția aplicației unice a statului în luna martie 2024, termenul de execuție este 1 an și 6 luni, adică până în septembrie 2025. Din discutiile pe care le-am avut cu compania care a castigat licitația publică, le-am solicitat explicit ca această aplicație unică a statului să aiba primele servicii pe care le ofera undeva la inceputul anului 2025”, a spus acesta.

Ministrul a subliniat că obiectivul este ca „în prima etapă să avem undeva la 30 de servicii publice în aplicația unică a statului”.

Întrebat despre faptul că atât MAI cât și CNAS au anunțat că odată cu extinderea la nivel național a cărții electronice de identitate, aceasta va înlocui cardul de sănătate, ministrul Ivan a spus că nu este în atribuțiile sale ce va face MAI cu viitoarea carte electronică de identitate.

 Noul sistem IT care va fi implementat în următoarele 18 luni ar trebui să permită accesarea a peste 21 proceduri online din țară dar și din UE, precum și schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Proiectul face parte din investiția pentru „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, din cadrul Componentei 7 – Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sistemul IT, care va fi gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va fi dezvoltat de o asociere de firme conduse de Maguay Computers, după câștigarea unei licitații lansate anul trecut. Din asocierea de firme mai fac parte: Logic Computer, Oracle România, Wisevoice AI și Phoenix IT.

Ministrul Ivan: Nu vom depinde de un program al unui ghișeu, nu vom depinde de starea de spirit a unui funcționar

Prezent la semnarea acestui contract la Palatul Victoria, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dat câteva detalii despre serviciile publice care ar trebui să le ofere acest nou sistem informatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button