Cele şapte minuni naturale ale României
Last Updated on mai 30, 2022 by Toma Mihai
România are locuri are atât de frumoase, încât par desprinse din poveşti. Iată cele mai frumoase atracţii naturale din ţara noastră, adevărate minuni ale lumii.
1. Retezat
Parcul Naţional Retezat este fără îndoială o destinaţie de vis. Aici se află peste 80 de lacuri (38% din lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei). Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar, iar Zănoaga este cel mai adânc din România. Parcul Retezat este faimos şi pentru flora sa diversă, aici existând 1.200 de specii de plante, 90 dintre acestea nemaiputând fi văzute în alt loc din lume.
2. Sfinxul şi Babele
Sfinxul se află la 2.216 metri, pe Platoul din Munţii Bucegi, fiind faimos pentru forma pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Bineînţeles, în jurul Sfinxului şi al Babelor s-au ţesut diferite legende, unii afirmând că ar fi modelate de om, alţii că emană energii pozitive sau că sunt urme ale unei civilizaţii extraterestre.
3. Delta Dunării
Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, întinzându-se pe o suprafaţă de peste 2.500 km2. Aceasta are o bogată faună ornitologică şi ihitiologică, cu peste 1.200 de specii de copaci şi plante. În 1991, Delta Dunării a fost inclusă de către UNESCO printre rezervaţiile biosferei, drept cea mai noua formă de relief a României. Suprafaţa Deltei creşte în fiecare an cu 40 de metri, prin depunerea a 60 de milioane de tone de aluviuni aduse de fluviu.
4.Gura Portiței
Gura Portiței este ultima plajă virgină de pe litoralul românesc. Pentru a ajunge acolo trebuie să faceţi o călătorie de o oră cu bacul. În iunie, când broaştele ţestoase îşi depun ouăle, le puteţi vedea plimbându-se nestingherite pe plajă.
5.Vulcanii noroioşi
Vulcanii noroioşi sunt situaţi în Subcarpaţii de Curbură (Buzău) şi se întinde pe 30 de hectare. Aceştia au apărut graţie erupţiilor de gaze din pământ, ce scot la suprafaţă nămol şi apă. Conurile au între 5-6 metri înălţime, iar lava este aruncată pe o suprafaţă mică.
6.Cetăţile Ponorului
În Munţii Apuseni puteţi vedea cel mai impresionant fenomen carstic din Europa de Sud-Est, un munte de piatră cu o înălţime de 76 de metri, ce are la baza ape pure, glaciare, inflitrate aici de 10.000 de ani. Peştera Cetăţile Ponorului, numite şi Everestul speologiei, are o galerie principală de 2 km, în care curge cel mai mare râu subteran din ţară.
7.Mărginimea Sibiului
Mărginimea Sibiului se numără printre cele mai vechi vetre ale etnogenezei româneşti, fiind numită de către Revista Forbes cea mai romantică zonă de acoturism din lume. Aflată la 400 de metri, aerul de aici este curat, iar căpiţele de fân se văd la tot pasul. Zona este alcătuită din 18 sate, cu centrul la Saliştea, cu arhitectură şi istorie unică. Cea mai veche aşezare este Răşinari.