Economic

În ce domenii vor crește prețurile cel mai mult

Last Updated on noiembrie 29, 2022 by Erceanu Ileana

Managerii români se pregătesc de noi scumpiri și estimează, pentru următoarele trei luni, o creștere puternică a prețurilor în construcții, servicii, industrie și în comerțul cu amănuntul.

Potrivit datelor publicate de INS, în construcții vom vedea concedieri, în timp ce retailul face angajări.

În următoarele trei luni activitatea în construcții se va restrânge așa cum se întâmplă în fiecare iarnă, când domeniul construcțiilor, unul sezonier, ia o pauză, din cauza temperaturilor nepotrivite pentru această activitate. Managerii consultați de INS spun că vor renunța la mai mulți angajați, iar lucrările de construcții vor continua să se scumpească.

Activitate va fi  în industria prelucrătoare,  iar companiile nu vor reduce activitatea de lucru și nici numărul de angajați, doar că prețurile vor crește și în acest domeniul.

Aceeași situație va fi și în retail, unde până în ianuarie se anunță cerere mai mare din partea cumpărătorilor în perioada sărbătorilor, în ciuda prețurilor în crestere. Va fi, astfel, mai mult de lucru, așa că se vor face angajări dar și in acest domeniu prețurile vor fi mai mari.

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere de 62% în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Creşteri semnificative au mai înregistrat uleiul şi cartofii, cu o majorare de preţ de 40%.

Prețurile produselor alimentare se estimează că vor crește și de sărbători cu minim 15%. Și prețurile lactatelor vor crește cu circa 2-3% lunar. 

La mărfurile nealimentare, cele mai mari creșteri au fost la gaze, de 40%, energie electrică 27%, energie termică 23% și combustibil, cu un plus de 20%.

Banca Națională se așteaptă ca inflația să mai crească temperat spre finele anului, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră, la începutul anului 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button