ACTUALITATESOCIAL

MÂNA ÎNTINSĂ LA GUVERN NU MAI ȚINE ÎN ORAȘUL PĂCURII

Last Updated on octombrie 20, 2022 by Romeo Crismaru

Pentru al șaselea sezon de iarnă consecutiv, municipalitatea din Severin cere ajutor la Guvernul României pentru a asigura încălzirea în sistem centralizat din această iarnă. De această dată ar fi vorba de vreo 70 de milioane de lei. Doar că și Guvernul a început să se întrebe până când! „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană!” – este celebra replică din și mai celebrul film FILANTOPICA.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, în videoconferinţa cu prefecţii, ca în localităţile unde termia este pe bază de păcură să fie alocaţi bani din Fondul de Modernizare, pentru a se renunţa la folosirea acesteia.  Şeful Executivului a cerut prefecţilor de la Suceava, Hunedoara şi Mehedinţi să prezinte o situaţie clară legată de demersurile care s-au făcut în acest sens. Ce-i drept, nu prefectul este cel care trebuie să asigure confortul termic al cetățenilor, doar că de această dată premierul a cutat calea cea mai scurtă discutând direct cu reprezentanții Guvernului în teritoriu.

„Aici este o chestiune pe care aş vrea să o clarificăm, sunt localităţi precum Vatra Dornei, Brad, dacă nu mă înşel, care au în continuare asigurată termia pe bază de păcură. S-au făcut eforturi să ajungem cu reţeaua de gaze în proximitatea localităţilor. Din Fondul de Modernizare, putem face în aşa fel încât şi acolo să renunţe la folosirea păcurei ca element de încălzire?”, a întrebat Ciucă.

Aceasta a fost întrebarea legitimă a premierului, care, ce să vezi, a uitat să introducă în clubul amărâților care se încălzesc cu păcură și municipiul Drobeta Turnu Severin. Întrebarea era adresată ministrului Energiei, Virgil Popescu, cel care i-a răspuns, dar nu înainte de a-și aminti că și el este din Severin: „Pe păcură mai este şi municipiul meu, Drobeta Turnu-Serverin, care are o reţea în dezvoltare de gaze naturale”, a spus Popescu, precizând că „pentru distribuitorii de enegie electrică şi gaze naturale s-a deschis deja call-ul de proiecte şi acolo este deja aprobat 1,1 miliarde de euro, un program multi anual prin care pot accesa banii”.

Ce înțelegem de aici? Că ministrul din orașul de păcură spune că Fondul de Modernizare e pentru orașele mari, dar pentru Severin, unde rețeaua de gaze se extinde cu viteza melcului nu e nicio speranță, decât, evident, cea a păcurinei la prețuri astronomice și speranța pomenii anuale de la Guvern. Ca atare într-un fel sau altul am spus și noi o poveste, deci putem primi pomana.

Nu știm ce a înțeles exact Ciucă din toată această poveste a mâinii întinse, dar vedem că el cere o situație clară prefectului. Chiar și așa, poate că domnul prefect îi va explica cum Primăria nu a prea făcut nimic în ultimii ani ca noi să scăpăm de veșnicul coșmar al păcurii.

„Cred că ar fi important ca domnii prefecţi de la Suceava, Hunedoara şi Mehedinţi să prezinte o situaţie clară legată de demersurile care s-au făcut şi să spună care sunt planurile de viitor, în acest sens, pentru că cel puţin din 2021 discutăm de aceste situaţii şi ele nu au demarat încă”, a spus premierul.

Ce ar mai fi de spus? Mai nimic! Doar că, explicând minunea gazelor care se extend prin România, ministrul Popescu nu a uitat să amintească de realizarea conductei de gaz de la Prunișor la Jupa, care să traverseze județul, despre care nu știm nici când va începe, darămite când va fi gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button