POLITIC

PMP are o șansă reală

Last Updated on aprilie 21, 2022 by Toma Mihai

Evoluțiile din viața politică românească din ultima perioadă, reflectate la nivelul unor recente cercetări sociologice, arată o schimbare evidentă în ceea ce privește încrederea în partidele politice. Unele cresc, altele scad, în funcție de contextul politic, dar și de modalitatea în care ele se manifestă în spațiul public.

Dacă în ceea ce privește partidele parlamentare dinamica lor nu arată modificări substanțiale, în zona partidelor neparlamentare se observă o schimbare evidentă. Astfel, în ultimul sondaj dat publicității, PMP este creditat cu 5%, după ce într-un alt sondaj, tot relativ recent era la 4%, procent care asigură intrarea în Parlament. Evident, este prematur, pentru că mai este mult până la următoarele alegeri, iar până atunci se pot întâmpla multe. Însă acest scor arată în mod evident o tendință crescătoare pentru PMP, dar și posibilitatea reală a revenirii sale. Mai mult, aceasta vine după o perioadă de tensiuni interne care au dus la organizarea unui Congres extraordinar și alegerea unei noi conduceri.

De când a ratat “la mustață” intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare din anul 2020, pentru PMP au existat două momente dificile: mai întâi efectul psihologic al neatingerii pragului și scoaterii din Parlament care s-a observat printr-o scădere a imaginii și apoi tensiunile interne apărute care urmare a nemulțumirii față de activitatea fostului președinte, Cristian Diaconescu. PMP dădea semne că nu are capacitatea să revină, iar mulți considerau că acest partid nu mai are nicio șansă de revenire. Contextul politic actual îi este unul favorabil, cel puțin din două motive: pe de o parte, PNL se erodează vizibil la guvernare, iar, pe altă parte, USR a scăzut în încredere atât ca urmare a ieșirii de la guvernare, dar mai cu seamă datorită situației interne după demiterea noii conduceri alese în urmă cu doar câteva luni.

În aceste condiții, pentru PMP se creează un culoar favorabil de revenire, cu atât mai mult cu cât este cel de-al treilea partid ca număr de aleși locali. De asemenea, actualul președinte al PMP, Eugen Tomac, este hotărât să relanseze partidul, dar și să își recapete poziția de partid parlamentar la viitoarele alegeri. Totodată, pe plan local, Ramona Cupă, președintele PMP Mehedinți, și-a luat în serios rolul după ce la Congresul extraordinar din luna februarie a acestui an a fost aleasă în funcția de vicepreședinte pe Regiunea Sud-Vest Oltenia, poziție politică din care și-a asumat responsabilitatea de a se implica în coordonarea filialelor din Oltenia pentru ca acestea să organizeze bine și, implicit, să obțină rezultate bune la viitoarele alegeri locale și parlamentare. Toate acestea arată că PMP are o șansă reală să revină, iar aceasta depinde numai de capacitatea sa internă de a găsi cele mai bune soluții politice.   

de Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button