EVENIMENT

Polițiștii au demarat controale în aproape toată țara

Last Updated on iulie 15, 2022 by Toma Mihai

Politiștii au demarat controale în aproape toată țara și au amendat până acum peste 1.000 de persoane care nu respectă legislația în vigoare.

Pentru a putea conduce trotinete electrice sau biciclete pe drumurile publice, trebuie să respectăm o serie de condiții, potrivit legislației actuale.

Astfel că, în țara noastră, oamenii pot merge cu trotineta electrică doar pe pistele pentru bicicliști. În cazul în care în orașul dumneavoastră nu există piste pentru bicicliști, puteți folosi trotineta electrică doar pe drumurile din localități, deoarece Codul Rutier stabilește că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”. Pe scurt, nu puteți merge cu trotineta electrică pe trotuar.

În plus, trotinetele electrice trebuie conduse numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcției de mers se face „prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna”, așa cum scrie în regulamentul de aplicare a Codului Rutier (HG 1.391/2006).

Atenție! Trotinetele electrice și bicicletele pot fi conduse pe drumuri publice doar de persoanele care au cel puțin 14 ani, iar adolescenții care nu au împlinit 16 ani sunt obligați să poarte cască de protecție. Nu aveți voie să transportați alte persoane atunci când mergeți cu trotineta electrică. Trotinetele electrice trebuie să fie echipate la fel ca bicicletele. De exemplu, pe timpul nopții trebuie să aveți mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Nerespectarea acestor reguli poate aduce o amendă din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv patru sau cinci puncte-amendă. Amenzile sunt cuprinse între 580 lei și 725 de lei. Există însă și cazuri în care se pot primi amenzi și mai mari, de până la 1.160 lei. Aceste amenzi se aplică pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button