EDUCATIE

Protestele angajaților din educație continuă vineri, 16 decembrie, în 11 județe din țară

Last Updated on decembrie 16, 2022 by Erceanu Ileana


Angajații din sistemul de educație continuă protestele vineri, 16 decembrie, în mai multe județe din țară, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

 Este vorba despre următoarele județe: Arad, Maramureș, Bacău, Mehedinți, Suceava, Botoșani, Ialomița, Dâmbovița, Argeș, Bihor și Bistrița Năsăud.

 Sute de salariați din învățământ au pichetat sediile prefecturilor din 7 județe, pentru aplicarea în integralitate a legii salarizării 153 din 2017. Tratarea cu superficialitate a problemelor din educație și de către actuala guvernare va conduce la un val de proteste organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ la începutul noului an”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

 Principalele nemulţumiri ale celor care protestează sunt: neaplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii nr. 153/2017, în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 – 2.200 lei; neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare; neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru; inexistenţa normativelor de personal; nedecontarea navetei; neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare; neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educaţia urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior

 “Sărbătorile de iarnă din acest an vin într-un context cât se poate de tulbure și plin de nemulțumiri pentru salariații din învățământ. Tratarea cu superficialitate a problemelor din educație și de către actuala guvernare va conduce la un val de proteste organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ la începutul noului an”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu. . Acesta mai spune că nu vor renunța la proteste până când problemele nu vor fi rezolvate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button