EDITORIAL

Protestele și politicienii

Last Updated on iunie 7, 2023 by Romeo Crismaru

de Mircea Popescu

Greva profesorilor a fost cea mai amplă mișcare de protest din ultimii ani, care a avut o acoperire națională în sensul că, spre deosebire de alte mișcări de protest care au loc numai la București, în fața Guvernului, la această grevă s-a protestat și în teritoriu, în fiecare județ.

Mișcarea de protest declanșată de dascăli a fost în egală măsură și cea mai importantă mișcare socială de când PNL este la guvernare și deține funcția de prim-ministru. Nici măcar pandemia de Covid-19, care a fost o pandemie mondială și care a determinat guvernul liberal să adopte o serie de măsuri și restricții care au nemulțumit cetățenii, parcă nu a produs atâta revoltă ca protestul profesorilor. Pentru că greva dascălilor a fost nu doar radicală și constantă în atingerea scopurilor ei, aceea de măriri salariale, dar a determinat și alte categorii sociale să recurgă la revendicări similare.
O primă consecință a acțiunii de protest a cadrelor didactice a fost una politică, aceea că rotația guvernamentală a fost amânată, liderii principalelor partide din Guvern încercând să găsească o soluție de compromis pentru a ajunge la o variantă acceptată de liderii sindicali, implicit de dascăli.

O a doua consecință a fost aceea a cedării treptate a Guvernului. Într-o primă fază s-a venit cu varianta unor ajutoare bănești în două tranșe, însă, pe măsură ce negocierile eșuau, iar profesorii erau tot mai vehemenți și vocali în stradă, Guvernul a venit cu alte propuneri mult mai avantajoase. Mă întreb unde era cea mai mare parte a profesorilor care au ieșit acum cu miile în stradă în urmă cu 13 ani când, într-un moment de criză profundă, nu doar că nu li s-au mărit salariile, dar au și fost reduse cu 25%, ca la întregul sector bugetar? Acum majorarea salariilor profesorilor, atât cât a fost propusă de Guvern, a survenit într-un moment când același Guvern a anunțat la începutul acestui an reducerea cheltuielilor din bani publici.

Evident, contextul politic este cu totul diferit. Aceste proteste au loc cu mai puțin de un an înaintea declanșării primelor alegeri din cele patru rânduri de alegeri care vor avea loc anul viitor. Partidele din coaliția de guvernare, dar în primul rând PNL, condus de premierul Nicolae Ciucă, aflat în evidentă cădere de încredere și popularitate, are nevoie să arate că guvernează pentru cetățeni și că este preocupat de soarta lor, în speranța obținerii un scor electoral mulțumitor, atât cât se mai poate și dacă se va mai putea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button