Laura Dicu, avocat voluntar în cadrul Asociației Tinerilor Împreună-Iustum: „O educație sexuală adecvată nu este doar un lux, ci o necesitate urgentă în societatea noastră.”
Last Updated on iunie 7, 2023 by Romeo Crismaru
Sexualitatea este o parte integrantă a vieții umane. Copiii și tinerii au dreptul să primească informații fiabile, fundamentate științific și cuprinzătoare cu privire la acest subiect. Educația sexuală în școli este însă o chestiune sensibilă. Încă de la introducerea acesteia pentru prima dată în programele de învățământ ale școlilor din Europa, în anii 1970, părinți, lideri religioși și politicieni s-au contrazis, adesea, în dezbateri foarte polarizate, în legătură cu cât de mult și ce anume ar trebui să se predea și la ce vârstă.
În prezent, educația sexuală în școli este cu atât mai necesară cu cât, în majoritatea cazurilor, copiii obțin informații prin alte mijloace, în special prin intermediul internetului și al platformelor de comunicare socială. Deși acestea pot fi surse de informații utile și adecvate, ele pot, de asemenea, să transmită o imagine distorsionată a sexualității și să nu furnizeze informații cu privire la aspectele emoționale și la cele referitoare la drepturile legate de sexualitate. Prin intermediul site-urilor web sau al platformelor de comunicare socială, copiii pot avea de asemenea acces la informații inexacte din punct de vedere științific, de exemplu în ceea ce privește contracepția.
Este util să se sublinieze că educația sexuală în școli vine ca o completare la ceea ce poate fi împărtășit de părinți acasă, iar nu ca un substitut al informațiilor respective. Aceasta nu poate fi însă lăsată în întregime la latitudinea familiilor. În care alt domeniu al științei am lăsa educația copiilor noștri exclusiv pe seama internetului sau a familiilor?
Consiliul Europei a estimat în 2020 că, în Europa, unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual. Iar anual, în țara noastră, aproape 800 de fete sub 15 ani devin mame. Iar majoritatea acestor probleme apar în comunitățile în care accesul la educație, mai ales sanitară, este îngreunat.
Un studiu realizat anul trecut de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS arată că România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naștere în rândul mamelor adolescente. Raportul arată că fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate. Studiul arată că, în 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%. Vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri, mai arată cercetarea.
Unul dintre principalele motive pentru care educația sexuală trebuie introdusă în programa școlară este prevenirea problemelor de sănătate. Cunoștințele despre prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), contracepție și protecția împotriva sarcinii nedorite pot ajuta tinerii să-și asume responsabilitatea în ceea ce privește sănătatea lor sexuală. Informațiile corecte și accesibile despre transmiterea și prevenirea ITS-urilor pot contribui la reducerea ratei acestor afecțiuni și pot salva vieți.
Mai mult decât atât, educația sexuală în școli poate contribui la prevenirea violenței sexuale și a abuzului în rândul tinerilor. Prin înțelegerea conceptului de consimțământ și a relațiilor sănătoase, elevii pot învăța să-și stabilească limitele și să recunoască semnele unui comportament inadecvat sau abuziv. Astfel, educația sexuală nu doar că îi învață pe tineri cum să se protejeze, ci îi și încurajează să dezvolte relații interpersonale respectuoase și sănătoase.
Legea adoptată anul trecut prevede că în școli se vor derula, începând cu clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, programe de educație pentru sănătate. Scopul acestor ore este de a îi învăța pe adolescenți cum să prevină bolile cu transmitere sexuală. Aceasta ar urma să fie introdusă în noile planuri de învățământ și va fi predată din septembrie 2023.
Doamna avocat Laura Dicu, voluntar în cadrul Asociației Tinerilor Împreună-Iustum, susține că „O educație sexuală adecvată nu este doar un lux, ci o necesitate urgentă în societatea noastră. Ea asigură informații corecte și bazate pe dovezi, promovează sănătatea sexuală și relațională, previne riscurile și abuzurile, și contribuie la formarea adulților responsabili și implicați. Să ne asumăm responsabilitatea de a oferi tuturor tinerilor acces la o educație sexuală de calitate, pentru a crea o societate mai sigură și mai sănătoasă.”