POLITIC

RAMONA CUPĂ: „ACTUALA PUTERE TREBUIE SĂ VINĂ CU SOLUȚII IMEDIATE ȘI REALE PENTRU A PREVENI DEZASTRUL CRIZEI ECONOMICE!”

Last Updated on aprilie 13, 2022 by Romeo Crismaru

Președintele PMP Mehedinți și vicepreședinte regional al PMP, Ramona Cupă, vorbește despre trei paliere pe care actuala putere politică ar trebui să lucreze pentru a preveni un dezastru mai mare decât la precedenta criză economică din perioada 2008 – 2010. Măsuri fiscal-bugetare care să reducă instant inflaţia; Încurajarea investiţiilor cu potenţial de multiplicare imediat; Disciplină fiscal-bugetară şi respectarea cu stricteţe a ţintelor de deficit bugetar.

În condițiile în care se apropie cu repeziciune o nouă criză economică majoră, PMP spune că puterea politică trebuie să acţioneze pe trei paliere pentru a preveni un dezastru mai mare decât la precedenta criză economică din perioada 2008 – 2010. Vicepreședintele PMP pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia, Ramona Cupă, vorbește despre nevoie de pragmatism și soluții din partea Executivului.

„O primă etapă importantă ar fi instituirea unor măsuri fiscal-bugetare care să reducă instant inflaţia. Iar PMP a propus acţiune concretă pe trei paliere: Reducerea cu 2 puncte procentuale a TVA, lucru care s-ar traduce printr-o scădere bruscă a inflaţiei în acelaşi cuantum procentual. România a mai trecut printr-o scădere a TVA care a condus la o comprimare a avansului inflaţionist; Creşterea masivă a producţiei de energie electrică şi de gaze naturale astfel încât preţul să scadă ca urmare a reglării pieţei prin mecanisme de cerere şi ofertă. România are capacităţi de producţie de energie electrică de peste 860 Mwh care sunt nefolosite în acest moment şi, de asemenea, producţia de gaze naturale este comparabilă cu cea din 2020, perioadă de pandemie, creşterea de producţie fiind estimată doar la 1,5% pe întreg anul 2022; Reducerea la jumătate a taxelor şi accizelor pentru combustibili. În acest moment, aproximativ 44% din preţul plătit la pompă pentru benzină sau motorină merge către statul român. O înjumătăţire a acestor valori ar însemna o reducere de aproximativ 2 lei per litru de combustibil. Şi, în felul acesta, s-ar domoli inflaţia pe zona de produse care necesită transport şi s-ar oferi un sprijin major şi producătorilor agricoli”, spune Ramona Cupă.

Liderul PMP Mehedinți mai spune ce este nevoie și de încurajarea investiţiilor cu potenţial de multiplicare imediat. „De altfel, singurul element util din pachetul socio-economic anunţat de Guvern este reprezentat de alocare a 5,2 miliarde de lei pentru compensarea creşterii preţului materialelor de construcţii. (este necesară însă o sumă mult mai mare având în vedere toate lucrările antamate de administraţiile publice locale şi care stau pe loc acum). Vedem însă că Guvernul preferă să taie de la investiţii şi să pompeze în consum. (celebrele vouchere vor fi plătite cu banii alocaţi proiectelor de investiţii – de aceea, PMP a solicitat Guvernului să publice şi rectificarea bugetară care ar urma să operaţionalizeze pachetul de măsuri socio-economice anunţat: să vedem exact de unde vin resursele financiare câtă vreme nu se schimbă ţinta de deficit)”, explică Ramona Cupă.

O altă soluție identificată de PMP este „disciplina fiscal-bugetară şi respectarea cu stricteţe a ţintelor de deficit bugetar”. „Cu cât amânăm mai mult revenirea la sub 3% din PIB, cu atât costurile statului vor fi mai mari, iar dezastrul social mai accentuat în momentul în care va fi nevoie de corecţie. Vine mama tuturor crizelor economice şi Guvernul se uită lung la dezastrul implacabil ca o căprioară prinsă noaptea în lumina farurilor şi incapabilă să se mişte de pe loc în faţa bolidului ce goneşte spre ea”, a mai declarat Ramona Cupă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button