ACTUALITATE

Stadioanele de fotbal, monitorizate de Agenția Spațială Europeană

Last Updated on mai 9, 2023 by Erceanu Ileana

UEFA şi-a unit forţele cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a îmbunătăţi gestionarea mulţimilor de suporteri, pentru a monitoriza efectul prezenţei terenurilor de fotbal asupra vieţii locale şi a îmbunătăţi impactul fotbalului asupra mediului, se arată într-un comunicat de presă al ESA.

 Încheiat până la 31 decembrie 2025, acordul semnat luni ar trebui să permită introducerea „inovaţiei spaţiale în competiţiile de fotbal profesionist”, au explicat cele două instituţii, reunite luni la o conferinţă la Lausanne, în comunicatele de presă respective.

La un an de la fiasco-ul finalei Ligii Campionilor de pe Stade de France, utilizarea datelor satelitare poate face posibilă în special „monitorizarea mulţimilor din spaţiu” şi identificarea blocajelor din jurul stadioanelor, a menţionat ESA.

UEFA va putea astfel „accesa istoricul” acestor date referitoare la anumite locaţii, iar sateliţii de telecomunicaţii vor putea „sprijini reţelele de comunicaţii terestre supraîncărcate atunci când mulţimile se adună pentru a viziona meciuri”.

Tehnologia spaţială poate ajuta, de asemenea, UEFA „să identifice beneficiile pe care un stadion de fotbal le aduce comunităţilor locale”, combinând imagini din satelit cu date socio-economice, meteorologice şi de sănătate pentru a le pune la dispoziţie tuturor celor 55 de federaţii europene.

Cele două instituţii promit să exploreze „potenţialul acestor tehnologii de îmbunătăţire a soluţiilor sociale şi de mediu” în fotbalul european, un subiect crucial într-un moment în care impactul economic şi ecologic al sportului la nivel înalt stârneşte din ce în ce mai multe întrebări.

Mai mult, proiectul „va explora, de asemenea, modul de utilizare a tehnologiilor spațiale pentru a promova calitatea aerului și sustenabilitatea ecologică și economică în jurul stadioanelor de fotbal”, completează comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button