EVENIMENT

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Last Updated on septembrie 29, 2023 by Erceanu Ileana

În fiecare an începând din 1991, Organizației Națiunilor Unite, la data de 1 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este un prilej de a valida valoarea pe care persoanele vârstnice o au în viața noastră.

Pensionarii şi persoanele vârstnice au contribuit la ceea ce reprezintă România astăzi, o Românie modernă, democratică, cu un potenţial care a fost invidiat mult timp de ţări din Europa. Nu trebuie să-i uităm pe cei care, zeci de ani, şi-au făcut datoria faţă de ţară, faţă de generaţia actuală, nu trebuie să uităm eforturile şi sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca cei de astăzi să se bucure de prezent şi să construiască viitorul. Măsurile pe care autorităţile le iau în favoarea persoanelor vârstnice sunt gesturi normale și fireşti. 

În vederea susţinerii activităţii organizaţiilor neguvernamentale, se asigură anual, de la bugetul de stat, finanţarea de subvenţii destinate furnizorilor privaţi non profit de servicii sociale, prin programe de subvenţii pentru persoanele vârstnice. Pentru încurajarea participării persoanelor vârstnice la aspectele sociale, economice, culturale şi politice ale societăţii, MMFPS susţine financiar funcţionarea Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, care sprijină instituţiile statului în aplicarea recomandărilor Adunării Mondiale a Persoanelor Vârstnice şi propune Guvernului programe privind ameliorarea continuă a condiţiilor de viaţă a persoanelor vârstnice. Totodată, Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice urmăreşte aplicarea reglementărilor legale privind persoanele vârstnice şi sesizează organele competente despre abaterile constatate, elaborează, împreună cu instituţiile specializate, studii şi analize sociologice în domeniu, avizează proiecte de acte normative care privesc persoanele vârstnice, sprijină organizarea asociativă a persoanelor vârstnice şi participarea lor activă la viaţa socială, elaborează puncte de vedere la proiectele de acte normative care vizează persoanele vârstnice, şi reprezintă persoanele vârstnice din România în relaţiile cu organizaţii similare din alte ţări sau cu organizaţii internaţionale ale persoanelor vârstnice.

1 octombrie trebuie să fie o zi specială nu doar pentru seniorii noştri şi cei din întreaga lume, ci pentru noi toţi, cei care trebuie să le arătăm respectul şi preţuirea pentru eforturile şi realizările lor. De ziua seniorilor, vă urez din toată inima multă sănătate, o viaţă mai bună şi, împreună cu generaţiile ce ne urmează, să dăm ani vieţii, şi, mai ales, viaţă anilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button