ACTUALITATESOCIAL

Cât va costa un kilogram de carne de miel pentru Paște

Last Updated on martie 10, 2023 by Erceanu Ileana

Mai sunt doar câteva săptămâni până la Paște, iar românii deja se gândesc la ceea ce vor pune pe masă de sărbărori. Așa cum cere tradiția, de pe masa de sărbătoare nu poate lipsi friptura și borșul de miel, așadar carnea este foarte importantă pentru a pregăti mâncărurile tradiționale. Însă, cât vor fi nevoiți românii să scoată din buzunar în acest an pentru un kilogram de carne de miel?

Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, spune că preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”.

Întrebat care ar fi preţul corect pentru carnea de miel în perioada Paştelui, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a răspuns:

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul.

Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”.

Sursa: Gândul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button