EDUCAȚIE

Fondul clasei, o practică veche și controversată în școlile din România

Această practică implică strângerea de bani de la părinți pentru achiziționarea de materiale didactice, reparații minore în sălile de clasă sau chiar cadouri pentru profesori.

Fondul clasei reprezintă un subiect intens dezbătut în fiecare an. Există opinii divergente în ceea ce privește contribuțiile financiare ale părinților, iar această dezbatere este accentuată de perspectiva unora că fondul clasei ar putea fi considerat ilegal. Pe de o parte, unii părinți refuză să contribuie financiar, afirmând că au dreptul de a face acest lucru întrucât consideră fondul clasei drept ilegal.

Pe de altă parte, profesorii se confruntă cu dificultăți în desfășurarea cursurilor lor în condiții optime atunci când nu dispun de resursele financiare necesare pentru activitățile de predare. Cu toate că personalul didactic nu este împuternicit să se implice direct în colectarea fondurilor, este esențial ca aceștia să aibă acces la resursele de bază pentru a asigura un mediu educațional adecvat.

Edupedu.ro informează ca în anul școlar 2024-2025, legislația din România a impus restricții clare privind strângerea de bani pentru fondul clasei, conform unui proiect de Statut al elevului. Noile reglementări stipulează că solicitarea de contribuții financiare de la părinți pentru fondul clasei nu mai este legală, această măsură fiind adoptată pentru a elimina inegalitățile și presiunea financiară asupra familiilor.

În anul școlar 2024-2025, legislația interzice colectarea de fonduri pentru fondul clasei sau fondul școlii. Această prevedere face parte dintr-un proiect de Statut al Elevului, care stabilește drepturile și obligațiile elevilor în școlile din România. Potrivit acestui proiect, elevilor și părinților le este interzis să adune bani pentru achiziția de materiale didactice, mobilier sau alte bunuri necesare în sălile de clasă.

Astfel, legislația din anul școlar 2024-2025 este foarte precisă în ceea ce privește fondul clasei și strângerea banilor. Strângerea de fonduri de la părinții elevilor este ilegală și orice resursă necesară pentru funcționarea școlilor trebuie să fie acoperite de bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button