SOCIAL

Mare grijă dacă ai câine! Garda de Mediu începe să dea amenzi

Last Updated on august 17, 2022 by Toma Mihai

Cei care au un câine trebuie să știe că este interzisă plimbarea acestora pe spațiile verzi cum ar fi în parcuri (care nu sunt destinate lor), grădini, scuaruri, fâșii plantate sau păduri de agrement, pot să primească amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, și amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, cei care au un animal de companie au obligația de a utiliza pungi pentru colectarea dejecțiilor.

Proprietarii și deținătorii de câini au, de asemenea, obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative. Potrivit Legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, persoanele fizice și persoanele juridice răspund contravențional, dacă își plimbă sau îmbăiază câinii sau alte animale în afara spațiilor amenajate. De asemenea, cei care dețin un câine ce aparține rasei comune trebuie să își sterilizeze animalul.

În plus, acesta trebuie microcipat. Obligația de sterilizare se aplică și în cazul puilor câinilor de rasă comună. În cazul în care proprietarul nu se conformează, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Pe lângă celelalte obligații, proprietarii sau deținătorii temporari ai unor câini trebuie să îi înregistreze în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân.

Amenzile pentru cei care nu își înregistrează câinii este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei. Vor primi amenzi și cei care își maltratează animalele. Astfel, au fost înăsprite amenzile pentru cei care taie urechile, coada sau îndepărtează chirurgical ghearele unui animal. Pedepsele constau în închisoare de la șase luni și până la trei ani sau amendă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button