Paradoxuri din societatea actuală
Last Updated on iulie 28, 2022 by Romeo Crismaru
de Mircea Popescu
În istoria electorală postdecembristă doar o singură dată s-a întâmplat ca un partid aflat la guvernare să câștige alegerile la finalul mandatului. A fost în anul 2004, când PSD-ul condus atunci de Adrian Năstase a câștigat la o diferență foarte mică în fața Alianței D.A.
Ghinionul a făcut ca PSD să nu continue guvernarea, cu toate că formase o majoritate, deoarece Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale și, din postura de președinte ales, a format o altă majoritate cu alianța sa, după ce a convins “soluția imorală”, respectiv PC, să se alăture noii majorități.
În rest, toate partidele sau alianțele aflate la guvernare, au pierdut alegerile la finele celor 4 ani de mandat. Există o explicație logică a acestei situații, anume aceea că inevitabil guvernarea erodează.
Situația pare să stea total diferit în acest moment. Potrivit ultimei cercetări sociologice date publicității, actuala majoritate guvernamentală, formată din PSD și PNL, sare de 60%, în preferințele alegătorilor: PSD ar obține 37%, iar PNL 24% și aceasta după aproape un an de zile de când guvernează împreună. Practic, cele două partide au, potrivit acestui sondaj, exact cât aveau în USL în anul 2012, când au câștigat categoric alegerile după dificila guvernare a PDL. Aceeași cercetare arată, pe de altă parte, că 98% dintre români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, iar 96% sunt foarte îngrijorați de creșterea prețului la gaze și energie electrică.
Aici este evident un paradox, oarecum inexplicabil, deoarece este evident că nivelul de trai a scăzut, că s-au mărit prețurile atât la alimente, cât și la gaze, energie electrică și, implicit, la alte utilități și servicii. De regulă, în astfel de situații de criză, de probleme sociale și economice care să afecteze viața de zi cu zi oamenii dau vina pe guvernanți, pe care îi consideră responsabili de situația creată, chiar dacă uneori vina este din cauze externe, nu interne. În altă ordine de idei, nu este mai puțin adevărat nici faptul că actuala majoritate este formată din principalele două partide alte țării, iar opoziția politică nu este doar una firavă, ci și inexistentă, atât datorită fragmentării sale, cât și a inactivității. În aceste condiții, probabil mulți români acordă credit și își spun speranța că actuala majoritate poate să aducă liniștea și bunăstarea pe care o așteaptă. Cert este că, în realitate lucrurile stau cu totul diferit, pentru că nu se prefigurează o îmbunătățire a situație economice, din mai multe motive. Actuala majoritate, care și-a asumat actul guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, în special din punct de vedere economic, are o mare responsabilitate, iar rezultatul acesteia se va vedea la alegerile de peste doi ani când se vor verifica două deziderate: dacă cetățenii vor trăi mai bine și dacă actuala majoritate își continuă guvernarea și după anul 2024, așa cum speră cele două partide.