ACTUALITATE

Prețurile continua să crească. CE Oltenia a vândut energie pentru anul 2023 cu peste 1.000 de lei/MWh

Last Updated on aprilie 14, 2022 by Toma Mihai

Complexul Energetic (CE) Oltenia a scos din nou la vânzare, în 11 aprilie, energie electrică cu livrare în anul 2023. Și de data aceasta, a reușit să vândă tot, la prețuri în creștere.

CE Oltenia a scos la 11 aprilie, la vânzare pe piața de contracte bilaterale PCCB-LE Flex a OPCOM, opt pachete de energie electrică, cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023. 10 MW bandă pentru patru pachete, și câte 5 MW bandă pentru alte patru, în total 60 MW cu livrare în tot anul 2023.

Ca și în licitațiile trecute, CE Oltenia a solicitat un preț de 900 lei/MWh. A vândut tot ce a scos la vânzare, la prețuri în jurul pragului de 1.000 de lei/MWh. Cumpărători au fost furnizori mari, de fiecare dată. Tinmar Energy și-a adjudecat cele patru pachete mici, de 5 MW și două pachete de 10 MW, iar E.On Energie două pachete de 10 MW. Prețurile obținute de CE Oltenia au variat între 993 de lei/MWh (plătiți de Tinmar) și 1.017 lei/MWh, plătiți de E.On.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, controlat de stat, cu o capacitate instalată de circa 3.000 MW, în patru termocentrale, Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, alimentate cu lignit extras din carierele de suprafață din Oltenia. Deși are aprobat un plan de restructurare care prevede renunțarea treptată la majoritatea grupurilor pe cărbune, compania ar urma să își suplimenteze în curând producția cu încă un grup de 300 MW pe cărbune în contextului situației dificile de pe piața de energie, afectate și de consecințele războiului din Ucraina.

Prețuri în creștere

Deși clienții finali resimt într-o mică măsură prețurile din piață – prețurile sunt plafonate până la finalul lui martie 2023 – rezultatele licitațiilor arată că prețurile nu scad, ci dimpotrivă. Dacă acum trei săptămâni CE Oltenia obținea 940 de lei pentru livrare 2023, iată că acum a obținut peste 1.000 de lei.

În data de 23 martie, atunci când CEO reușea să vândă tot ce licitase către Enel, indicatorul ROPEX FM pentru anul 2023 al OPCOM afișa un preț mediu de 534 de lei/MWh, adică prețul mediu al tuturor tranzacțiilor de până atunci dar cu livrare în anul 2023. În 11 aprilie, acest indicator arăta 582 de lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button