ACTUALITATE

Și România ar putea trece la săptămâna de lucru de 4 zile. Ministrul Muncii: „Există o posibilitate”

Last Updated on iunie 8, 2022 by Toma Mihai

Ministrul Muncii Marius Budăi a fost întrebat despre ce șanse sunt ca România să desfășoare un proiect similar cu cel din Marea Britanie, acolo unde este testată săptămâna de lucru de patru zile.

Ministrul a explicat, într-o emisiune la B1TV, că această posibilitate există deja conform Codului Muncii din România, însă ține de contractul dintre angajat și angajator.

A fost o lege la Senat. Pentru a ne clarifica, recomand tuturor să citim împreună articolul 113 din Codul Muncii din România. Acest articol prevede clar, are două aliniate, la aliniatul 1 spune cum se face repartizarea programului de lucru în interiorul unei săptămâni. Ne spune că de regulă, deci nu obligatoriu, se fac 8 ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână, urmate de două zile nelucrătoare.

Al doilea aliniat spune că, în funcției de tipul întreprinderii, prin discuții între angajați și angajator, se poate flexibiliza timpul de lucru în interiorul celor 40 de ore. Eu vă spun că noi deja avem prevederea aceasta în Codul Fiscal și această posibilitate”, a declarat Marius Budăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button