EDUCAȚIE

Sindicaliştii din Educaţie cer decontarea navetei personalului didactic din unităţile conexe

Last Updated on mai 17, 2024 by Erceanu Ileana

Ligia Deca cere ministrului Dezvoltării sprijinul pentru decontarea navetei profesorilor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis săptămâna aceasta o adresă către ministrul Educației, Ligia Deca, pentru a atrage atenția asupra nedecontării cheltuielilor de navetă pentru personalul didactic din unitățile conexe, inclusiv palatele și cluburile copiilor. Cele două federații solicită în regim de urgență măsurile necesare în vederea decontării imediate a navetei personalului didactic pentru activități extrașcolare și unitățile conexe.

Această solicitare survine la trei luni după ce ministra Deca a cerut sprijinul ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea, pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în localitatea unde activează. Cererea a fost formulată în urma semnalelor transmise de sindicate cu privire la faptul că în anumite unități administrativ-teritoriale nu se decontau cheltuielile de navetă ale profesorilor. Situația continuă să fie problematică pentru cadrele didactice din unitățile conexe, conform documentului transmis de federații.

Federațiile sindicale subliniază că, până la implementarea noilor reguli stabilite prin Legea învățământului preuniversitar din 2023, sunt în vigoare Normele metodologice privind decontarea navetei cadrelor didactice, aprobate prin LEGE.

Conform articolului 8, „Prezentele norme metodologice se aplică, în mod corespunzător, și personalului didactic și didactic auxiliar angajat în unitățile de învățământ pentru activități extrașcolare și unitățile conexe din învățământul preuniversitar de stat, finanțarea pentru sumele necesare decontării navetei asigurându-se, în acest caz, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice”.

Federațiile sindicale semnalaseră, la mijlocul lui februarie, că anumite unități administrativ-teritoriale nu mai decontau cheltuielile de navetă pentru profesorii care predau în localități diferite de cele de domiciliu. În aceeași perioadă, organizațiile sindicale au solicitat ministrei Deca să trimită adrese în teritoriu pentru a asigura continuarea sau reluarea decontării cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button